Fityeház hírei

Tájékoztató influenza elleni védőoltásról

Tájékoztató a 2016/2017. évi térítésmentes influenza elleni védőoltásról

Tisztelt Hölgyem!
Tisztelt Uram!

Ezúton tájékoztatom, hogy ebben az évben is lehetőség nyílik a 60 éven felüliek, valamint életkortól függetlenül egyes krónikus betegségben szenvedő személyek térítésmentes influenza elleni védőoltására.

Az influenza az influenzavírusok által okozott ragályos légúti betegség. A legjellemzőbb tünetek: láz, fejfájás, köhögés, torokgyulladás, izületi illetve izomfájdalom, általános levertség, fáradékonyság, bár nem minden fertőzöttnél jelentkeznek a felsorolt tünetek.
A magas láz a csecsemők, az idősek és a tartós betegségben szenvedők számára veszélyes: megterheli a szívet, a tüdőt, felboríthatja az anyagcserét (cukorbetegség), de ronthatja a vese- máj- és vérképzőszervi betegségben szenvedők állapotát is. Gyakrabban lépnek fel szövődmények hörghurut, tüdőgyulladás az immungyengeségben (daganatos betegek) szenvedőknél, az időseknél és a dohányosoknál.

Az influenza elleni oltásnak az a célja, hogy egyéni védelmet nyújtson azoknak, akiknél egy esetleges influenzavírus- fertőzés súlyos lefolyású lehet.

Kinek ajánlott az influenza elleni védőoltás?
Minden 60 évesnél idősebb személynek, továbbá életkortól függetlenül a krónikus légzőszervi betegségben szenvedőknek, pl.: asztmás betegeknek, szív-, érrendszeri betegségben szenvedőknek, cukorbetegeknek, krónikus máj- és vesebetegeknek, daganatos vagy más betegség miatt csökkent védekezőképességű személyeknek.

A védőoltás az idős emberek körében a kórházi felvételek számát 25-39%-kal, a halálozási gyakoriságot 35-57%-kal csökkentheti. Az intézményekben, ápolási otthonokban élő, influenza ellen oltott idős személyek között a kórházi kezelés gyakorisága felére, a tüdőgyulladás kockázata 60%-kal, a halálozás kockázata 68%-kal csökkenhet.

A kórokozó változékonysága miatt minden évben új oltóanyagot állítanak elő és az oltást is minden évben meg kell ismételni. A hazai influenza vakcina élő vírust nem tartalmaz, így megbetegedést nem okozhat. Az oltást követően csak igen ritkán lépnek fel olyan nem kívánt mellékhatások, mint láz, fejfájás. Helyi reakció (bőrpír, duzzanat az injekció helyén) az oltottak mintegy 20%-ánál jelentkeznek, de ezek a reakciók általában enyhék és 1-2 napon belül elmúlnak.

Legyen Ön az elsők között, aki influenza elleni védőoltásban részesül.
A védőoltás beadásának pontos időpontjáról a rendelőben tájékozódhat.
A fekvőbetegek oltás igényét kérem a rendelőben az alábbi telefonszámon jelezni: 06-93-369-019

dr. Borda István
háziorvos

Beküldve 2016 Nov 07 Küldő admin


HIRDETMÉNY


Dr. Borda István értesíti a Tisztelt Lakosságot, hogy 2016. november 2-án (szerdán) Fityeházon a háziorvosi rendelés elmarad.
Ezen a napon Murakeresztúron lesz rendelés.

Beküldve 2016 Oct 26 Küldő admin


Hirdetmény!

Beküldve 2016 Oct 13 Küldő admin


Őszi lomtalanítás

H I R D E T M É N Y


A Viridis-Pannonia Nonprofit Kft. értesíti Fityeház község lakosságát, hogy az őszi háztartási lim-lom gyűjtés napja

2016. október 1-jén (szombaton) lesz.

Felhívjuk a lakosság figyelmét arra, hogy a lomtalanítás során kizárólag nagy darabos, azaz a közszolgáltatás keretében rendszeresített gyűjtőedény méreteit meghaladó lom hulladék kerül elszállításra, tehát a lom továbbra sem tartalmazhat háztartási hulladékot, építési törmeléket, kerti hulladékot és faágat, valamint elektronikai hulladékot (pl: hűtőszekrényt, televíziót), illetve veszélyes hulladékot (pl: festéket, gyógyszert, ólomakkumulátort, vegyszert) autógumit!

Kérjük, hogy a kisebb méretű lom hulladékot zsákban vagy dobozban szíveskedjenek kitenni, a szétszóródás megelőzése érdekében.


A háztartásokban feleslegessé vált holmikat, a fent megjelölt gyűjtési napon reggel 7.00 óráig helyezzék el az ingatlan előtti közút mellé, a forgalmat nem akadályozó módon, hogy a célgépek és a dolgozók könnyen meg tudják közelíteni.
Továbbá értesítjük a lakosságot, hogy az elektronikai hulladékok, valamint az autógumik (kizárólag személyautó gumi) elszállításának napja

2016. október 1-jén (szombaton) lesz.

Kérjük, hogy a háztartásokban feleslegessé vált elektronikai hulladékokat (TV, hűtő, háztartási kisgépek), valamint autógumikat, (kizárólag személyautó gumikat) 2016. szeptember 30-án (pénteken) reggel 8 órától délután 15 óráig helyezzék el a volt Általános Iskola kazánháza előtt.
Kizárólag ép, nem kifosztott elektronikai hulladékot áll módunkban átvenni.

A Kft. felhívja a lakosság figyelmét, hogy lom hulladékot kizárólag attól az ingatlantól áll módjukban elszállítani, amelynek tulajdonosa a rendszeres hulladékelszállítást nem szünetelteti, illetve 2016. május 1. előtti időszak során a Netta-Pannonia Kft. és a Viridis-Pannonia Nonprofit Kft. által kiállított számlákat kiegyenlítette.

Beküldve 2016 Sep 21 Küldő admin


Ebzárlat

H I R D E T M É N Y


Dr. Niklesz Csaba járási főállatorvos értesíti a lakosságot, hogy 2016. október 9-12 között végzik Zala megyében a rókák repülőgépes veszettség elleni vakcinázását, ezért

2016. október 9 – 2016. október 30-ig

ebzárlatot, legeltetési tilalmat rendel el.

Ez idő alatt az ebeket megkötve, vagy zárva kell tartani, és csak pórázon szabad közterületre vinni.

A jelzett időszak alatt a kezelt területen tilos a legeltetés!

A zárlattal kapcsolatos rendelkezések megszegése állategészségügyi szabálysértés!

Aki a vakcinázott területen elhullott vadon élő vagy háziállatot talál, a tetemet hagyja érintetlenül, és haladéktalanul értesítse a legközelebbi állatorvost, a helyi önkormányzatot vagy vadásztársaságot.Dr. Niklesz Csaba
járási főállatorvos
Beküldve 2016 Sep 15 Küldő admin


<< Elöző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő >>