Fityeház hírei

H I R D E T M É N Y


Fityeház Községi Önkormányzat Képviselő-testülete tájékoztatja a lakosságot, hogy

2016. december 1-én (csütörtökön)
18.00 órai kezdettel
közmeghallgatást és falugyűlést

tart a volt Iskola épületében található Nyugdíjas Klubban.


Minden érdeklődőt szeretettel várunk.

H I R D E T M É N YFityeház Község Horvát Nemzetiségi Önkormányzat Képviselő-testülete tájékoztatja a lakosságot, hogy

2016. december 1-én (csütörtökön)
17.30 órai kezdettel
közmeghallgatást

tart a volt Iskola épületében található Nyugdíjas klubban.


Minden érdeklődőt szeretettel várunk.

Tájékoztató a kéményseprésröl

Tájékoztató influenza elleni védőoltásról

Tájékoztató a 2016/2017. évi térítésmentes influenza elleni védőoltásról

Tisztelt Hölgyem!
Tisztelt Uram!

Ezúton tájékoztatom, hogy ebben az évben is lehetőség nyílik a 60 éven felüliek, valamint életkortól függetlenül egyes krónikus betegségben szenvedő személyek térítésmentes influenza elleni védőoltására.

Az influenza az influenzavírusok által okozott ragályos légúti betegség. A legjellemzőbb tünetek: láz, fejfájás, köhögés, torokgyulladás, izületi illetve izomfájdalom, általános levertség, fáradékonyság, bár nem minden fertőzöttnél jelentkeznek a felsorolt tünetek.
A magas láz a csecsemők, az idősek és a tartós betegségben szenvedők számára veszélyes: megterheli a szívet, a tüdőt, felboríthatja az anyagcserét (cukorbetegség), de ronthatja a vese- máj- és vérképzőszervi betegségben szenvedők állapotát is. Gyakrabban lépnek fel szövődmények hörghurut, tüdőgyulladás az immungyengeségben (daganatos betegek) szenvedőknél, az időseknél és a dohányosoknál.

Az influenza elleni oltásnak az a célja, hogy egyéni védelmet nyújtson azoknak, akiknél egy esetleges influenzavírus- fertőzés súlyos lefolyású lehet.

Kinek ajánlott az influenza elleni védőoltás?
Minden 60 évesnél idősebb személynek, továbbá életkortól függetlenül a krónikus légzőszervi betegségben szenvedőknek, pl.: asztmás betegeknek, szív-, érrendszeri betegségben szenvedőknek, cukorbetegeknek, krónikus máj- és vesebetegeknek, daganatos vagy más betegség miatt csökkent védekezőképességű személyeknek.

A védőoltás az idős emberek körében a kórházi felvételek számát 25-39%-kal, a halálozási gyakoriságot 35-57%-kal csökkentheti. Az intézményekben, ápolási otthonokban élő, influenza ellen oltott idős személyek között a kórházi kezelés gyakorisága felére, a tüdőgyulladás kockázata 60%-kal, a halálozás kockázata 68%-kal csökkenhet.

A kórokozó változékonysága miatt minden évben új oltóanyagot állítanak elő és az oltást is minden évben meg kell ismételni. A hazai influenza vakcina élő vírust nem tartalmaz, így megbetegedést nem okozhat. Az oltást követően csak igen ritkán lépnek fel olyan nem kívánt mellékhatások, mint láz, fejfájás. Helyi reakció (bőrpír, duzzanat az injekció helyén) az oltottak mintegy 20%-ánál jelentkeznek, de ezek a reakciók általában enyhék és 1-2 napon belül elmúlnak.

Legyen Ön az elsők között, aki influenza elleni védőoltásban részesül.
A védőoltás beadásának pontos időpontjáról a rendelőben tájékozódhat.
A fekvőbetegek oltás igényét kérem a rendelőben az alábbi telefonszámon jelezni: 06-93-369-019

dr. Borda István
háziorvos

HIRDETMÉNY


Dr. Borda István értesíti a Tisztelt Lakosságot, hogy 2016. november 2-án (szerdán) Fityeházon a háziorvosi rendelés elmarad.
Ezen a napon Murakeresztúron lesz rendelés.

<< Elöző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 Következő >>